circus poehaa

Eropuit in eigen land? Ga naar Schokland!

Geplaatst op

Om vele redenen is Schokland een geweldige plek om naartoe te gaan en te genieten van cultuur, natuur en het plezier wat je kunt hebben wanneer je met familie en vrienden eropuit trekt. Je hebt misschien niet altijd tijd voor elkaar, omdat er zoveel andere dingen de aandacht vragen of gebeuren in het leven, maar wanneer er dan eindelijk tijd is, bestaan er maar weinig andere zaken die op die manier de moeite waard zijn. Veel bezoekers van Schokland ervaren dat en daarvoor zijn goede redenen te noemen. Lees snel verder in deze blog om te ontdekken hoe dit zit. 

Een wonderlijke plek

Een van de zaken die direct opvallen aan Schokland is de bijzondere en wonderlijke sfeer die er hangt. De bijzondere geschiedenis van het eiland is als zwijgende onderstroom merkbaar. Het is alsof de oude tijd van de Schokkers deze plek nooit helemaal heeft willen verlaten. Je rijdt met de auto of fiets richting het voormalige eiland en ziet het als een natuurlijke verhoging in het landschap liggen. Dit landschap was vroeger de bodem van de Zuiderzee. Het is bijzonder om te beseffen dat mensen 75 jaar bezig zijn geweest om de Zuiderzee helemaal terug te dringen, om daarna te zorgen dat bewoonbaar land ontstond waarop ook voedsel verbouwd kon worden.

 In 1942 viel de Noordoostpolder droog en daarmee werd Schokland een eiland zonder zee. Op dat moment was het eiland al niet meer bewoond, omdat het in 1885 ontruimd werd. Daarna waren de enige mensen op het eiland een lichtwachter en seizoenswerkers die hun onderkomen hadden in de kerk. Dus helemaal onbewoond was het niet, maar de Schokker gemeenschap kon je er niet meer vinden. Die zijn allemaal verhuisd naar steden en dorpen als Enkhuizen, Urk en Brunnepe (dorp bij Kampen nu een wijk van deze stad). 

Sinds het droogvallen van de Noordoostpolder is er volop archeologische onderzoek gedaan en heeft men bijzondere zaken gevonden. Zo is er aangetoond dat het eiland al in de steentijd bewoond werd door mensen. Er zijn restanten van woningen gevonden, boerderijen en zelfs een voetafdruk van duizenden jaren oud. Dit alles is met name op de noordelijke helft van het eiland gevonden. Meer informatie hierover vind in het museum van Schokland.

Eropuit gaan

Samen met familie of vrienden (of allebei) eropuit gaan biedt veel kansen om de wereld om je heen te ontdekken. Mensen uit de randstad komen opeens tot heel andere inzichten wanneer ze met eigen ogen zien dat er ook in de provincie hele bijzondere zaken te beleven zijn. Schokland laat de mensen zien dat Nederland door de strijd tegen het water met elkaar verbonden is op vele manieren. Dat zorgt voor een verbreding van het perfectief op wat Nederland is. De plattelands of eilandculturen van Nederland staan op zichzelf en hebben een eigen waarde. Dat laatste kun je heel goed beargumenteren en accepteren vanuit een gelijkwaardigheidsmodel, maar ze zelf op een bepaalde manier ervaren, kweekt werkelijk inzicht en begrip in deze culturen. Dus als je de kans krijgt, neem dan eens een kijkje op Schokland, dan gaat er een horizon aan nieuwe inzichten voor je open. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Stuur een mail naar info @ circuspoehaa.nl

Contactgegevens

Via info @ circuspoehaa.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden